Het creatieve brein

Mijn naam is Roger Wanrooij, geboren op 31 december 1969 in Maastricht en ik heb de Nederlandse nationaliteit.

Ik ben vader van 3 kinderen (die op zichzelf wonen) en woon in een klein en gezellig stadje in het zuiden van Nederland, genaamd Venlo. Mijn creatieve werkruimte is (voorlopig) in mijn appartement en ik woon tussen mijn kunstwerken. Ik vind het heerlijk om elke dag wakker te worden en midden in mijn wereld van kunstwerken te stappen.

 

Introductie

Ik ben een autodidactische kunstenaar die eigenlijk pas onlangs is begonnen met schilderen voor mijn beroep. Maar als kind was ik altijd al creatief en tekenen was een van mijn favoriete momenten op school. Vanuit mijn perspectief was deze creativiteit mede de reden waarom ik naar de bakkersschool ging om een ​​afgestudeerde banketbakker te worden.

Tijdens een nogal verdrietige en zware periode in mijn leven ben ik in aanraking gekomen met schilderen en dit gaf me een enorme mentale vrijheid.

Artiestenverklaring

Herboren: Ik heb mezelf bij mekaar gepakt en mijn wereld veranderd in een volledige en betekenisvolle plek.

Opgegroeid zijn en leven volgens de normen en waarden van anderen, regels volgen en de bijbehorende discipline en/of consequenties dragen. Zo zijn we allemaal opgevoed en opgegroeid. Met de allerbeste bedoelingen word je de eerste jaren van je leven opgeleid tot iets waarvan niemand weet wat de uitkomst zal zijn.

Mijn werk komt voort uit “de donkere jaren” van mijn leven, een over het algemeen zeer ongelukkig leven waarvan ik vaak hoopte dat het snel voorbij zou zijn. Ik had me liever laten inspireren door de mooie dingen van het leven, en mijn keuze om kunstenaar te worden, onder gelukkige omstandigheden gemaakt. Me laten motiveren door de kunstwerken van beroemde kunstenaars en artiesten. Maar ook zij kenden genoeg drama en tragedie tijdens hun dagen.

Mijn verleden is mijn motivator en mijn toekomst is mijn inspiratie, en met die drive hoop ik andere mensen te inspireren en hoop te bieden in “donkere dagen”.

Omdat (abstract) schilderen mij mentaal, mijn gedachten, mijn doen en denken heeft geholpen om anders dan anders om te gaan met situaties. Situaties die je verteren en je verdrinken in ongezonde gedachten, happend naar adem en badend in het zweet, in de hoop “het zal snel voorbij zijn”…

Ik ben HERBOREN, mezelf in staat gesteld om “mijn wereld” voor mezelf te veranderen! En daarmee is er een nieuw mens ontstaan, iemand die ook voor anderen de wereld mooier kan maken.

Ik zou oprecht heel blij zijn als op een dag

in de toekomst iemand naar me toe zou komen en zeggen, dat ik die persoon heb geïnspireerd en gemotiveerd door mijn verhaal, mijn kunst, en het leven van die persoon daardoor “volwaardig” en zinvol is geworden, zoals het voor iedereen zou moeten zijn.

Ik heb mezelf gered van een “ongeloof in de toekomst” door te gaan schilderen en in mezelf te blijven geloven.

Waarom abstracte kunst?

Hoewel ik erg van landschappen, portretten en realisme houd, intrigeert het mij als ik ze zie, maar heb ik het gevoel dat ik “buiten de lijntjes” wil werken. Weg van de educatieve regels van normen en waarden, weg van alles behalve mijn eigen weg. En die gevoelens en emoties visueel samenvatten in…. Abstract. Daarnaast mis ik gewoon het talent om in andere stijlen te schilderen. Je eigen brein bepaalt wat je graag doet, en daar ben je automatisch goed in.

Het verschil

tussen een schilderij en een kunstwerk, is mijn ervaring dat je aangetrokken wordt tot een schilderij door wat wordt afgebeeld, de kleuren, de compositie, het hele plaatje. Iets dat in je lichaam getriggerd wordt om dat schilderij mooi te vinden. Eenmaal gevat door dat gegeven, zorgt HET VERHAAL erachter, het verhaal van de maker en hoe alles tot stand kwam tot wat je uiteindelijk ziet, ervoor dat “het schilderij” tot leven komt door de emoties die je ermee beleeft…..wat het schilderij transformeert tot een KUNSTWERK.

Biografie

Wie is Roger Wanrooij?

 

Roger Wanrooij, geboren op 31/12/1969 te Maastricht, NL en woonachtig en werkzaam in Venlo, NL

Al op jonge leeftijd was Roger creatief en zijn besluit om banketbakker te worden was dan ook niet vreemd, aangezien hij geen affiniteit had met hout, metaal en elektra. Duidelijk was wel dat de creativiteit in zijn hoofd naar buiten kwam via zijn gebak en taarten. Bij “de Limburgse Bakkerdagen” werden dan ook jaarlijks prijzen en aanbevelingen behaald.

Roger Wanrooij was zich op zeer jonge leeftijd (8e jaar) al bewust van het feit dat hij “anders” was. Anders dan de personen in zijn stief-familie, zijn klasgenoten, zijn voetbalteam, kortom zijn hele leefomgeving. Een onstabiele en onveilige omgeving was voor hem de basis van zijn “mens zijn”.

Via diverse omzwervingen en beïnvloed door privé omstandigheden is Roger in 2015 pas in aanraking gekomen met schilderen, daarbij direct “gepakt” door de abstracte stijl. Niet direct gedefinieerd door wat er te zien was op het canvas, maar door de emotie die het teweegbracht wanneer kleuren en compositie hem tot ontroering en tranende ogen van “een gelukkig moment” brachten.

Maar dat was maar van korte duur, er werden “andere dingen” van hem verwacht.

Na de zoveelste tegenslag in het leven raakte Roger eind 2019 in een zware depressie en was zijn hoop op een fijn, gelukkig en nagenoeg zorgeloos leven voorbij. Tot het moment dat zijn huidige levenspartner hem adviseerde om weer te gaan schilderen. Vanaf dat moment in februari 2020 kreeg zijn leven weer kleur.

De werken van Roger Wanrooij zijn niet in één woord te benoemen, behalve zijn stijl van schilderen. Gaandeweg heeft hij zichzelf aangeleerd wat hij kent, daarbij gemotiveerd wordend door de materialen die hij gebruikt en de mogelijkheden die hij daarbij al ver vooruit ziet. Hierdoor zijn zeer bijzondere en unieke werken ontstaan. Uniek zoals de definitie het beschrijft “uitzonderlijk bijzonder.”

Roger Wanrooij blijft in alle werken dicht bij zichzelf, zonder invloed van bekende meesters uit het verleden en heden. Zijn eigen levenservaringen zijn z’n motivator en zijn ambitie is zijn inspirator, en met die instelling wil hij andere mensen inspireren en hoop bieden op een “betere en kleurrijke toekomst.”

CV

Verkoop:

2020

 • 85% van mijn kunstwerken zijn al in het vroegste stadium verkocht via Facebook sinds ik begon met schilderen, 2 jaar geleden, aan het begin van de coronapandemie.
 • Mijn eerste 12 werken zijn gekocht door één persoon die in België woont. (Facebook)
 • Trash Polka Blue en Trash Polka Red zijn samen verkocht aan één persoon in Barcelona. (Facebook)
 • De 4 opvolgende werken waren in opdracht. 2 personen die ook via Facebook bij mij kwamen wilden een persoonlijk werk van mij. 1x 3 en 1×1.

2021

 • De originele “Into the Loft” kwam via een gerenommeerd kunstveilingplatform terecht bij een Italiaan die in Turijn woont. (vierluik, Catawiki)
 • Werk in opdracht voor klanten in Nederland (Facebook & Direct)
 • 3 werken kwamen terecht bij een klant in Roermond, NL (Facebook)

2022

 • Mijn eerste Abstract Floating Art® is verkocht aan een Belgische klant die zijn keuken heeft ingericht met dit vierluik.
 • Een heel groot werk voor een Nederlandse opdrachtgever.

Competities:

2021

 • Deelnemer van The Luxembourg Art Prize 2021
 • Deelnemer van Panting of the Year 2021

Exhibities:

2022

 • Luna Art Galerie in Venlo, Li Mijn “normale” abstracte werken worden doorlopend geëxposeerd. Heeft 4 werken van mij aangekocht.
 • Nachtbrötchen Galerie in Roermond, Li (Designer outlet Roermond) Deze galerie presenteert mijn Abstract Floating art® (Abstract met multi- en enkel-laags epoxy)
 • Dutch Luxury Design in Buren, Gld. Deze galerie exposeert mijn Marble Art werken (Exclusieve serie ~ N O V A A ~ )

Algemeen:

2022

 • Sinds 01-07-2022 PRO lid van de (Nederlandse) Nationale Vereniging van Beeldende Kunstenaars (NABK)
 • Workshops Abstract Schilderen aan huis. Belangstellenden krijgen 1 op 2 les in abstract schilderen bij mij aan huis.

Maatschappelijk:

2022

 • Samen met de gemeente Venlo en enkele kunst gerelateerde instanties in Nrd-Limburg bezig om een maatschappelijk verantwoord project op te zetten. Als doel abstract schilderen workshops te geven aan mensen uit de regio welke door omstandigheden met mentale gezondheidsklachten lopen, en éénzelfde ervaring als ikzelf heb gekregen met schilderen, te kunnen laten ervaren.

Hallo Roger, je kunstwerk is aangekomen, alles in perfecte staat. Ik ben er dol op en ben blij dat ik je werk heb gekocht. Bedankt voor alles en voor de interesse die je hebt getoond, ik bied je mijn oprechte wensen voor een mooie toekomst. Met vriendelijke groeten, Vincenzo.

Vincenzo C

Torino, IT

Het werk is zeer goed verpakt aangekomen, de verkoper is altijd alert geweest op de hele verzendroute. Ik ben zeer tevreden met mijn aankoop, mooi werk, oprechte dank.

 

Wesley G

Antwerp, BE

Absoluut een aanrader! Geweldige kunstwerken met een ongelooflijk verantwoordelijke zakenman. Hij volgde elke stap op toen hij me 2 van zijn geweldige schilderijen stuurde. Ik geniet er elke dag van als ik naar ze kijk.

Beatriz R

Barcelona, ES

Adres

Drie decembersingel 183, Venlo, Nederland

Bel me

Telnr: +31 6 4977 5972

Stuur een mail

info@rogerwanrooij.nl